Bomen en hun kenmerken

Nieuwe pagina

Abies

Worden over het algemeen 10 tot 25 m hoog. Vormen op jonge leeftijd een perfecte kegelvorm. Zilversparren zijn slecht bestand tegen luchtvervuiling. Sommige soorten kunnen hier wel tegen.

Acer

Worden over het algemeen 3 tot 20 meter hoog en zijn bijzonder geschikt voor de aanplant in een tuin van matige grootte of langs de straat.

Aesculus

Worden over het algemeen 3,5 tot 9 meter hoog. Alle soorten kunnen tegen stedelijke vervuiling en de lucht dicht bij de zee.

Ailanthus

Worden over het algemeen 12 tot 18 m hoog. Hij gedijt in bijna alle grond soorten en klimaten. Hij is bestand tegen ziekte en verdraagt roet en vuil.

Albizia

Worden over het algemeen 4,5 tot 7 m hoog.  De soort is geliefd in Amerika. Sommige soorten zijn bestand tegen de koude in Nederland.

Alnus

Worden over het algemeen 9 tot 22 m hoog. Elzen groeien goed bij vijvers en op andere vochtige plaatsen.

Amelanchier

Worden over het algemeen 2 tot 5 m hoog. De soort is zeer geschikt voor groei in een half verwilderde omgeving.

Aralia

Worden over het algemeen 3 tot 4,5 m hoog. De Aralia´s zijn over het algemeen winterhard. Er zijn ook cultivars met grote bladeren met een gele of witte rand.

Araucaria

Worden over het algemeen 2 tot 9 m hoog. Sommige soorten zijn winterhard. Groeien het best in de volle zon en in voedzame, vochtige, zure leemgrond.

Betula

Worden over het algemeen 6 tot 25 m hoog. Niet alle soorten berk hebben een witte bast. In de herfst is het blad goudgeel.

Broussonetia

Worden over het algemeen 15 m hoog. De Nederlandse naam is de papiermoerbei. Een snelgroeiende boom. De boom is bestand tegen vervuiling in steden en ook hiite en droogte.

Calocedrus

Worden over het algemeen 40 tot 57 m hoog. De bomen zijn inheems in westen van Noord-Amerika en loopt van Centraal-Oregon tot in het uiterste westen van Nevada en het noorden van Baja California.

Caragana

Worden over het algemeen 6 m hoog. Is afkomstig uit de koude streken van Siberie en Mongolie. Ze zijn goed bruikbaar als windbrekers.

Carpinus

Worden over het algemeen 6 tot 20 m hoog. Het hout werd door de Romeine gebruikt om er hun strijdwagens van te bouwen. Hagen moeten in de zomer worden gesnoeid.

Carya

Worden over het algemeen 12 m hoog. De Nederlandse naam is de hickory bitternoot. De boom is afkomstig uit het oostelijk deel van Noord-Amerika. Bij jonge bomen is de bast glad.

Castanea

Worden over het algemeen 7 tot 15 m hoog. De tamme kastanje is de meest aangeplante eetbare kastanje, hij groeit snel. In Noord-Europa wordt de boom aangeplant als timmerhout.

Catalpa

Worden over het algemeen 7 tot 9 m hoog. De boom is bestand tegen vervuiling van de steden. Wanneer de boom oud wordt worden de stammen en takken knoestig.

Cedrus

Worden over het algemeen 10 tot 25 m hoog. De bomen groeien in alle delen van gematigd Europa. Groeien in de volle zon in bijna iedere grondsoort.

Celtis

Worden over het algemeen 15 tot 20 m hoog. De boom is erg geschikt voor aanplant langs wegen. De netelboom is verwant aan de iep en heeft bladeren van soortgelijke vorm.

Cercidyphyllum

Worden over het algemeen 6 tot 7,5 m hoog. De boom is afkomstig uit Japan. De boom heeft de volle zon nodig op een beschutte plaats. De boom is ideaal voor een bosachtige omgeving.

Cercis

Worden over het algemeen 4,5 tot 9 m hoog.  De judasboom ontleent zijn naam aan legenden volgens welke Judas zich aan deze boom had opgehangen. In Europa is de boom winterhard.

Chamaecyparis

Worden over het algemeen 5 tot 9 meter hoog. Uitermate geschikt voor een rotstuin, andere vormen een goede afscherming van het huis of langs een afbakening.

Chionanthus

Worden over het algemeen 3 m hoog. De sneeuwvlokkenboom begint pas te bloeien als hij eenmaal goed is aangeslagen. Groeit in volle zon en gedijt het beste in vochtige grond.

Cladastris

Worden over het algemeen 10 tot 12 m hoog. De boom geeft veel schaduw en doet het goed langs wegen. De boom dankt zijn naam aan de heldergele kern van het hout.

Clerodendrum

De pindakaasboom is een soort Clerodendrum. Deze boom heeft als kenmerk, dat je pindakaas aan je handen ruikt na het aanraken van de boom. Deze struik/boom wordt ongeveer 4 m hoog.

Cornus

Worden over het algemeen 3 tot 6 m hoog.  De soort is de mooist bloeiende boom. Te planten alleenstaand of in groepen op een grasveld. Kan ook in stadstuinen worden aangeplant.

Corylus

Worden over het algemeen 4,5 tot 25 m hoog. Groeit in vruchtbaar goed gedraineerde grond. De boom kan niet tegen verstoring van de wortels.

Crataegus

Worden over het algemeen. 7 tot 10 m hoog. Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten, waarvan de meeste inheems zijn in Noord-Amerika. De bomen groeien goed in goed gedraineerde grond.

Cryptomeria

Worden over het algemeen 4 tot 20 m hoog. De bomen groeien in heel gematigd Europa. Zij groeien het best in diepe, vochtige, zure grond, buiten de wind.

Cydonia

De bomen zijn inheems in het gebied rondom de Kaspische zeer en de vrucht is algemeen bekend in veel landen, vooral in de zuidelijke landen van Europa en in Japan. De kweepeer bloeit in vergelijking met de appel en peer laat, namelijk van mei tot in juni.

Cupressocyparis

Worden over het algemeen 15 tot 20 m hoog. Is een van de snelst groeiende coniferen. De bomen verdragen vele levensomstandigheden. Waaronder zilte lucht en harde wind. Groeit in de meeste grondsoorten.

Cupressus

Worden over het algemeen 10 tot 20 m hoog. Cipressen hebben volle zon nodig en goed gedraineerde grond. De bomen hebben er een hekel aan als de wortels worden verstoord.

Davidia

Worden over het algemeen 6 tot 12 m hoog. De bomen beginnen niet te bloeien totdat ze 10 jaar oud zijn. Davidia is winterhard. Groeien het best in lichte schaduw.

Diospyrus

De ebbenboom wordt ongeveer 30 m hoog. De boom is groenblijvend. De boom is inheems in India en Sri lanka. Het hout dat van de boom komt werd al gebruikt door de Egyptenaren.

Eleagnus

Worden over het algemeen 3 tot 4 meter hoog. De boom is afkomstig uit Azie en is ziektevrij. Heeft een goed aanpassingsvermogen. Groeit in volle zon en goed gedraineerde grond.

Enkianthus

Worden over het algemeen 3 m hoog. De boom heeft net als alle andre heideachtige kalkrijke grond nodig. Hij groeit in de volle zon en moet beschermd worden tegen koude.

Eriobotrya

De boom is een kleine boom met geribde bladeren. De bleoitijd van de boom is november tot april. De boom is inheems in China. De boom is in Europa veel gekweekt als fruit- en sierboom.

Eriolobus

Worden over het algemeen aangeplant als fruitboom. Deze boom is in Nederland verkrijgbaar.

Eucalyptus

De boom wordt 15 ot 40 m hoog. De meeste bomen zijn groenblijvend. Er bestaan grote en kleinere soorten van het gewas Eucalyptus.

Eucommia

De boom wordt ongeveer 3 m hoog. Deze bomen zijn winterhard.

Euonymus

Worden over het algemeen 2 tot 6 m hoog. De Euonymus boom is inheems in Oost-Azie, in het zuiden van Midden- en Oost Europa. De bloeittijd van deze boom is mei en juni.

Eucryphia

Worden over het algemeen 3 m hoog. Een traag groeiende boom. Groeien het best in goed gedraineerde zuren of neutrale grond. Groeien in de zon of schaduw en de wortels moeten koel blijven.

Fagus

Worden over het algemeen 15 tot 30 m hoog. Geschikt voor aanplant in parken. De meeste bomen zijn rond 1900 geplant en vertonen nu een goede ontwikkeling. De bomen groeien goed in goed gedraineerde zure grond.

Ficus

Worden over het algemeen 6 m hoog. De bomen beginnen vruchten te dragen als ze 4 jaar oud zijn. De gewone vijg groeit het best in warme streken. Hij heeft een zonnige en beschutte standplaats nodig.

Firmiana

Worden over het algemeen 6 tot 15 m hoog. De Chinese parasolboom groeit het beste in vorstvrije streken in het zuiden van Europa. Groeit het best in de volle zon en vochtige goed gedraineerde grondsoort.

Fraxinus

Worden over het algemeen 6 tot 15 m hoog. Essen groeien snel en zijn bestand tegen ziekten en plagen. De es is winterhard en bijzonder geliefd in het noorden van Europa.

Ginkgo

Worden over het algemeen 15 m hoog. Werd in de 17de eeuw in tempeltuinen aangetroffen. De Ginkgo is ´de boom met bladeren met dat van een eendepoot´. Groeien in alle streken van Europa, behalve de heel koude noordelijke gebieden.

Gleditsia

Worden over het algemeen 10 tot 18 m hoog. De boom komt voor in heel Europa. De boom heeft volle zon nodig en groeit goed in goed gedraineerde grond en is bestand tegen droogte.

Gymnogladus

De doodsbeenderenboom wordt over het algemeen 18 tot 21 m hoog. De bomen hebben een kroonspreiding van 12 tot 15 m.

Halesia

Worden over het algemeen 4 tot 12 m hoog. Halesia´s zijn over het algemeen winerhard. De bomen zijn zeer ziektebestendig. Groeien goed in vochtige, goed gedraineerde zure en voedzame grond.

Hibiscus

De waroeboom wordt zelden 10 m hoog. De boom komt veel voor langs tropische kusten. De bloemen zijn 12 cm groot.

Hippophae

Worden over het algemeen 2 tot 9 m hoog. De bessen zijn bijzonder uur en worden ook niet door vogels gegeten. De boom is volkomen winterhard. Groeit in zandige gronden langs de kust, blootgesteld aan sterke winden.

Ilex

Worden over het algemeen tot 20 m hoog. De boom is inheems in Europa en West-Azie. Groeit goed in de schaduw, doet het ook goed onder bossen. De bessen zorgen ´s winters voor kleur in de tuin.

Juglans

Worden over het algemeen 7 tot 20 m hoog. De boom moet 6 of 8 jaar staan om noten te produceren. Met meerdere bomen op een perceel wordt het aantal noten groter.

Kalopanax

Worden over het algemeen 9 tot 12 m hoog. De boom is vrij van ziekten en plagen. De bloemen worden in de herfst soms gevolgd door trossen kleine zwarte bessen die een delicatesse zijn voor vogels.

Koelreuteria

Worden over het algemeen 8 tot 12 m hoog. De boom is inheems in het oosten. Hij kan langs straten en in steden geplant worden. Is bestand tegen vervuiling.

Laburnum

Worden over het algemeen 5 tot 7 m hoog. Groeien het best in lichte schaduw. De boom heeft een vochtige goed gedraineerde grond nodig. De peulen zijn bijzonder giftig.

Larix

Worden over het algemeen 15 tot 18 m hoog. Zeer geliefd in tuinen in het noordelijk deel van Europa. De bomen zijn geschikt voor een winderige standplaats. De grond moet diep en goed gedraineerd zijn.

Lagerstroemia

Worden over het algemeen 30 m hoog. Er bestaan veel kleinere cultivars. De bladeren zijn 5 tot 20 cm groot.

Libocedrus

Worden over het algemeen 15 tot 20 m hoog. De zuilcipres, groeit 60 cm per jaar. De boom is inheems in Californie. Groeit goed in de volle zon en vochtige grond. Kan niet tegen wind en luchtvervuiling.

Ligustrum

De boom is inheems in Zuid-Amerika. De boom wordt ook wel de prikkelbos genoemd. Er groeien zwarte bessen aan de boom en de bladeren zijn lancetvormig.

Liquidambar

Worden over het algemeen 8 tot 20 m hoog. De boom is bestand tegen condities bij de zeekust, is in het bijzonder geschikt voor aanplant langs rivieroevers en in weiden waar de bodem altijd vochtig is.

Liriodendron

Worden over het algemeen 4 tot 12 m hoog. De tulpenboom is in heel Europa winterhard. Groeit het best in de volle zon, maar groeit het best in vochtige maar ontwaterde grond.

Maackia

Worden over het algemeen zon 8 tot 12 m hoog. De bomen zijn winterhard. Groeien het best in de volle zon en in vochtige grond.

Maclura

Worden over het algemeen 8 tot 15 m hoog. Een snelgroeiende, ziektevrije boom die bestand is tegen slechte levensomstandigheden.  De boom kan in alle grondsoorten overleven. Hij is bestand tegen hiite, wind en droogte.

Magnolia

Worden over het algemeen 3 tot 18 m hoog. Magnolia´s zijn winterhard in alle delen van Europa. De grond moet goed gedraineerd en vochtig zijn. De boom moet op dezelfde diepte geplant worden als waarop hij in de kwekerij stond.

Malus

Worden over het algemeen 3 tot 15 m hoog. Sierappels groeien in heel Europa. Ze zijn volledig winterhard en krijgen in koelere streken de moiste herstkleuren. Groeien in de volle zon en vochtige, zuren grond.

Mespilus

Worden over het algemeen 6 tot 8 m hoog. Mispels groeien door heel Europa. Zij zij inheems in het zuidoostelijk deel van Europa en in Klein-Azie. Mispels zijn winterhard. Ze groeien het best in diepe, zware en vochtige grond.

Metasequoia

Worden over het algemeen 45 m hoog. Deze soort is een overblijfsel van een verder uitgestorven soort. De boom is volledig winerhard en heeft een enorm aanpassingsvermogen.

Morus

Worden over het algemeen 6 tot 8 m hoog. De moerbei groeit in alle delen van Europa, hoewel hij het in het noorden beter doet. Groeit in de volle zon en in lichte schaduw. Groeit het beste in vochtige grond die diep genoeg is.

Nothofagus

Worden over het algemeen 10 tot 15 m hoog. De meeste soorten zijn bladhoudend maar er zijn ook blad verliezende soorten. De Nothofagus is winterhard en groeit in de meeste delen van Europa. Groeit in de volle zon en vruchtbare grond.

Nyssa

Worden over het algemeen 9 tot 15 m hoog. De tulpenboom is volledig winterhard. Hij groeit het best in de volle zon en vochtige, zure grond en verdraagt ook lichte schaduw en tuingrond.

Ostrya

Worden over het algemeen 9 m hoog. Hij groeit heel langzaam in de volle zon of lichte schaduw en gedijt op koele, vochtige, maar goed gedraineerde grond.

Oxydendrum

Worden over het algemeen 8 m hoog. De bladeren hebben een prettige geur en zijn opmerkelijk vrij van ongedierte. De oom groeit in de meeste delen van Europa met uitzondering van de koude delen van Europa.

Parrotia

Worden over het algemeen 6 m hoog. Parrotia gedijt in alle delen van Europa maar het meest opvallend in koele, noordelijke streken. Hij groeit goed in gedraineerde grond en iets wat zure grond.

Paulownia

Worden over het agemeen 9 tot 12 m hoog. Hij heeft zelden last van ongedierte en groeit goed in de stad. De boom is bestand tegen winterkou en vervuiling en zeelucht. De trompetboom groeit in alle delen van Europa.

Phellodendron

Worden over het algemeen 9 tot 15 m hoog. De kurkboom groeit overal in gematigde luchtstreken. De boom heeft volle zon nodig, maar groeit goed op alle grondsoorten.

Photinia

Worden over het algemeen 3 tot 6 m hoog. De boom groeit in de volle zon en iedere vruchtbare, goed gedraineerde grond die diep genoeg is om plaats te bieden aan de lange wortels van deze boom.

Picea

Worden over het algemeen 7,5 tot 20 m hoog. De bomen worden gebruikt als kerstboom. De boom is piramidaal vormig. Groeien het best in de volle zon.

Pinus

Worden over het algemeen 3,5 tot 40 m hoog. De Pinus is een den. De boom is inheems in Europa en in Noord-Amerika.

Platanus

Worden over het algemeen 20 tot 30 m hoog. De boom is bestand tegen luchtvervuiling. De boom groeit in gematigede luchtstreken van Europa.

Populus

Worden over het algemeen 15 tot 30 m hoog. Wortels van de Populus kunnen afvoerpijpen verstoppen en plaveisels openbreken. Groeit in alle delen van Europa.

Prunus

Worden over het algemeen 6 tot 12 meter hoog. Bestaat uit amandelbomen, abrikozen, kersen en pruimen. Bijna alle soorten zijn winterhard. De bomen groeien in alle delen van Europa.

Pseudotsuga

Van alle andere coniferen te onderscheiden door de eivormige kegels met de opvallende, smalle drietandige dekschubben, die veel langer zijn de brede zaadschubben.

Ptelea

Een struik of kleine, breedvertakte boom met drietallige bladeren, dichte trossen groenachtige witte bloemen en hangende bosjes afgeplatte, schotelvormige vruchten.

Pterocarya

Worden over het algemeen 25 m hoog. De boom produceert vleugelnoten. De bomen zijn winterhard in de gematigde streken van Europa. Groeien in de volle zon en in vochtige, diepe grond.

Pterostyrax

Worden over het algemeen 12 m hoog. De boom is winterhard in Europa, uitgezonderd van de noordelijke zeer koude delen.

Pyrus

Worden over het algemeen 10 tot 15 m hoog. Sierperen zijn bijzonder winterhard en groeien in alle delen van Europa. De bomen verdragen koude en vervuiling.

Quercus

Worden over het algemeen 15 tot 25 m hoog. De bomen groeien in alle delen van Europa en doen het goed in noordelijke streken. De soort grond waarin de bomen moeten worden geplant verschilt.

Rhus

Worden over het algemeen 3 m hoog.  De soort is een snelle groeier en vormt waterloten aan de voeten van de boom. De bomen zijn winterhard en groeien in alle delen van Europa. De bomen doen het goed in bijna alle grondsoorten.

Rhododendron

Worden over het algemeen 2 tot 10 m hoog. Wintergroene Rhododendrons groeien goed in de lichte schaduw. Enkele soorten kunnen tegen de volle zon. Een vochtige, soms zure grond is gewenst.

Robinia

Worden over het algemeen 6 tot 20 m hoog. De bomen zijn bestand tegen arme, droge grond, stedelijke vervuiling en zandige, zilte omstandigheden aan de kust. De bomen zin volledig winterhard.

Salix

Worden over het algemeen 8 tot 12 m hoog. Alle wilgen hebben slappen twijgen en takken. Alle wilgen zijn winterhard. De bomen groeien het best in de volle zon en in diepe, lenige grond.

Sassafras

Worden over het algemeen 25 m hoog. De Sassafras albidum komt voor in het oosten van Noord-Amerika. De boom kent vanouds allerlei verschillende toepassingen.

Sequoia

Worden over het algemeen 110 m hoog. De hoogste boom ter wereld wordt de ´Stratosphere´ genoemd. Deze boom is 113 m hoog. De boom kan meer dan 2000 jaar worden.

Sequoiadendron

Worden over het algemeen 90 m hoog. De Sequoiadendron heeft in het Nederlands de naam mammoetboom. Deze boom kan ook oud worden, meer dan 2100 jaar.

Sophora

Worden over het algemeen 9 tot 12 m hoog. De bomen kunnen tegen stedelijke vervuiling. De bomen groeien in alle delen van Europa, behalve de koudere delen. Groeit in de volle zon.

Sorbus

Worden over het algemeen 7 tot 10 m hoog. De bomen zijn bijzonder winterhard. De bomen verdragen lage temperaturen, koude winden, zilte lucht en stedelijke vervuiling. Hij groeit in de zon en lichte schaduw.

Stewartia

Worden over het algemeen 7 tot 10 m hoog. Groeien in de meeste delen van Europa. De bomen groeien in lichte schaduw en vochtige vruchtebare grond die helemaal kalkvrij is.

Styrax

Worden over het algemeen 4 tot 6 m hoog. De bomen zijn winterhard behalve in de koude noordelijke streken. Groeien het best in de volle  zon of lichte schaduw in vochtige goed gedraineerde grond die is aangevuld met veenmos en bladaarde.

Syringa

Worden over het algemeen 6 tot 9 m hoog. De bomen zijn winterhard om gemiddelde winters te doorstaan. Groeit het beste in de volle zon of lichte schaduw in vochtige, goed gedraineerde grond aangevuld met veenmos of bladaarde.

Tamarix

Een struik of kleine boom met roestbruine schors. Blomen in trossen, die kaal zijn aan de basis; zeer lichtroze kroonbladeren, rond of eivormig en duidelijk gekield.

Taxodium

Worden over het algemeen 18 m hoog. De bomen zijn volledig winterhard. De bomen willen alleen groeien in altijd vochtige grond. De bomen groeien in alle grondsoorten en doen het goed in de volle zon of lichte schaduw.

Taxus

Van alle andere coniferen te onderscheiden door de mannelijke kegels, die platte, schilvormige schubben hebben, waaronder de stuifmeelzakjes zitten.

Tetraclinis

Een zeldzame, tegen droogte bestendige boom uit Noord-Afrika, die ook nog net voorkomt op Malta en in Zuid Spanje. Hij heeft afgeplattte, sprietige takjes.

Tetradium

Worden over het algemeen 4 tot 12 m hoog. De boom is inheems in oost Azie, in China en Japan. De bloemen zijn wit (8 tot 15 cm) lang.

Thuja

Worden over het algemeen 3 tot 12 m hoog. Levensbomen groeien het best in vochtige grond en de meeste houden van vochtige lucht en een standplaats die beschut is tegen harde wind.

Tilia

Worden over het algemeen Tilia is zeer geliefd als schaduwboom. Linden groeien door heel Europa. De bomen groeien goed in de volle zon of lichte schaduw en groeien het best in vochtige, goed gedraineerde grond die diep genoeg is.

Toona

De boom behoord tot de meliaceae familie. De boom is inheems in Afghanistan, Zuid-india, Noord-Korea, Oost-Australie en New Guinea. De Chinese Toon wordt in China gebruikt als medicijn.

Tsuga

Worden over het algemeen 6 tot 15 m hoog. De Nederlandse naam is de hemlock. Groeien het best in koele, vochtige, zure grond in de lichte schaduw. Behalve T. caroliniana verdragen ze geen luchtvervuiling of winderige standplaatsen.

Ulmus

Worden over het algemeen 10 tot 18 m hoog. Iepen behoren tot de fraaiste boomsoorten in tuinen en parken. Alle soorten en cultivars groeien in heel Europa. De boom is winterhard.

Zelkova

Worden over het algemeen 10 tot 15 m hoog. De bomen zijn niet winterhard, maar groeien wel in Nederland. De bomen hebben volle zon nodig. Groeien in bijna alle grond soorten.

Ziziphus

Zijn over het algemeen kleine bomen. De meeste soorten zijn echter niet winterhard. Delen van de boom worden in China gebruikt als medicijn.