Homeopathische naam:
Synoniem:
Pools:
Frans:
Engels:
Duits:
Spaans:
Chinees:
Indo:
Rus:
Kenmerken:
Abies nigra
Zwarte spar
Czarna sosna
Pin noir
Black spruce
Schwarze Kiefer
Pino negro
Hēi
Pinus hitam
черная сосна
Naalden rondom de nieuwe scheuten
Donker groene naalden
Bruine schors
Naalden aantal centimeter groot
Elk jaar nieuwe scheuten
Kegelvormige vruchten

Homeopathie

Indicaties
Gebruikte delen
  • Bloem
  • Binnenste bast
  • Zaden
Inheems (oorsprong)
  • Noord-Amerika
Groeiplaats
  • Noord-Amerika
  • Canada
  • Alaska

Abies nigra

De Abies is een vruchtdragende boom in de vorm van kegels. Deze kegels verschijnen in de herfst aan de boom. Deze kegels bevatten zaden waarmee de boom kan worden vermeerderd. Deze boom word dan ook vermeerderd doormiddel van de boom te zaaien. Deze boom groeit in de bossen van Nederland. Hier is de boom vaak aangeplant om zijn sierwaarde. Deze boom groeit als snel uit naar een grote conifeer. De conifeer hoeft eigenlijk niet vaak te worden gesnoeid. Deze wordt doormiddel van snoeiafval gestekt. De stekken worden op maat geknipt en aan de onderkant gestript van gebladerte. Deze stekken worden dan meteen weg gestoken door de meeste boomkwekerijen. De stekken moeten langer in een kas staan dan de stekken van heesters.
Begin snoei
Snoei deze conifeer in de eerste jaren niet. De conifeer groeit beter door hem te bemesten met bladbemesting. De conifeer wordt vermeerderd in een stekkas. De stekken staan meestal enkele maanden in de stekkas totdat de stekken zijn geworteld. De stekken met wortels verbranden snel in de volle zon. Daarom moeten de stekken voldoende geworteld zijn voordat de stekken in de volle grond of in potten buiten worden verder gekweekt.
Onderhoud snoei
het onderhouden van deze conifeer verloopt door de conifeer in vorm te snoeien. Er kunnen vormen van deze conifeer worden gemaakt. De conifeer moete dan licht worden gesnoeid en de scheuten die moeten doorgroeien moet niet worden gesnoeid. Het snoeien van deze conifeer kan doormiddel van een kettingzaag of doormiddel van een heggenschaar.
Zaaien of stekken
Deze boom kan makkelijk worden vermeerderd door hem te zaaien in het voorjaar. Deze boom kan dan worden vermeerderd door de zaden in het najaar te bewaren en te koelen. Het zaad moet in het voorjaar weer worden uitgeplant. De zaden worden vaak in zaaipluggen opgekweekt. De boom is ook te stekken in de zomer. De stekken moeten ongeveer 7 á 10 cm lang zijn.
Verjonging snoei
Deze conifeer is te verjongen door hem in te snoeien/ De zijtakken moeten dan licht worden ingekort. De dikke takken kunnen uit de boom worden geknipt waarop gelet moet worden dat er geen daten in de conifeer worden geknipt. Deze conifeer hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden.