Category Archives

  Nieuws

 • All
 • Langere peridode boven de 10 graden overdag

  Het ziet er naar uit dat er langere periode van temperaturen boven de 10 graden in het vooruitzicht. De komende weken zal de temperatuur over het algemeen boven de 10 graden uitkomen. De dagen zullen wel afwisselen door regen en droogte, de komende dagen zal het in ieder geval niet meer vriezen. De komende weken dus temperaturen boven de 10 graden in het vooruitzicht.

 • Nog vorst in de nacht, laag aan de grond

  Nog steeds laag aan de grond in de nacht wat vorst. De komende weken is het nog steeds koud in de nachten. Na enkele weken lijkt de temperatuur te gaan stijgen. Nog een paar periodes van regen en warmte in de middag zorgt ervoor dat de temperatuur weer gaat stijgen in Nederland. De temperatuur is nu nog 21-3-2018 aan de lage kant in de nachten. De planten lijken wel al aan het uitlopen en dit vertoont zich in de knoppen die langzaam aan bij elke warme dag en nacht langzaam uitlopen.

 • De bomen staan nog bladloos aan de waterkant.

  De bomen staan nu 13 maart 2018 nog bladloos aan de waterkant van de Oisterwijkse stroom. Nu staan de bomen nog zonder blad omdat het simpel genoeg nog niet warm genoeg is om de bomen te laten groeien. De ideaal temperatuur van de bomen is ongeveer 21 graden. De bomen vertonen nu de zogenaamde knopgroei verschijnselen. De knoppen zie je nu langzaam uitlopen en deze groeien weer uit tot nieuwe takken of bladeren. In ieder geval zal er een korte of lange bladstengel aan de bladeren staan. De knoppen lopen nu in het midden van maart uit tot nieuwe scheuten en/of bladeren.

 • Veel beplanting verwijdert rondom een Oisterwijks ven

  Veel beplanting verwijdert rondom een Oisterwijks ven. Er is veel beplanting verwijdert rondom de Oisterwijkse vennen. Er is vooral veel beplanting zoals, de Rhododendron en Spar verwijdert rondom een ven in Oisterwijk, wat er is overgebleven is dan ook niet meer dan stuifzand, of dit nodig was is maar de vraag, maar in ieder geval groeit hier de komende tientallen jaren dan ook niets meer. In dit ven kan overigens ook geen vis meer leven. Het ven is vergiftigd met een onbekende stof, waardoor er geen leven in het ven meer mogelijk is.

 • De komende weken wordt het weer lente

  Het ziet er naar uit dat het de komende weken weer lente gaat worden in Nederland. De temperatuur is weer aan het stijgen en de vorst begint langzaam aan weg te trekken uit Nederland. De lente kan weer beginnen en dit betekent dat de planten weer uit gaan lopen en dat de dieren weer uit de stal kunnen. De temperatuur zal de komende weken naar mijn mening oplopen tot de 18 tot 20 graden. Dit betekent dat er weer regen te voorspellen is.

 • De natuur begint zich weer te ontwikkelen

  De natuur begint zich weer te ontwikkelen in Nederland en in Noord-Brabant. De eerste lente dagen lijken zich weer te vertonen en de knoppen van de meeste planten beginnen zich weer te ontwikkelen. Het onkruid begint weer te groeien en de eerste schoffel en hark gaat dan ook weer de grond in. Dit is niet bijzonder voor de tijd van het jaar, maar deze temperatuur werd al eens eerder behaalt in Nederland. Kortom het onkruid seizoen is weer begonnen en de hoveniers kunnen hun huis weer verlaten voor het wieden voor weer onkruid en het maaien van grassoorten. Overigens zijn er 400 soorten gras te ontdekken op de planeet aarde.

 • De vorst lijkt voorbij, de lente kan beginnen

  Gisteren de eerste lente dag in Nederland met een temperatuur van tenminste 15 graden in Nederland en in Noord-Brabant. De temperatuur zal de komende weken dan ook verder stijgen tot de 18 graden. Deze temperatuur is wel natuurlijk voor de tijd van het jaar. Deze temperatuur is al eens eerder voorgekomen in Nederland en zal de komende weken dan ook aanhouden en zal dan ook alsmaar gaan stijgen. De eerste lente dagen lijken dan ook weer te verschijnen in Nederland.

 • Er ligt bijna geen ijs meer op de Oisterwijkse vennen

  Er ligt bijna geen ijs meer op de Oisterwijkse vennen. Een paar dagen en weken geleden werd er nog flink geschaatst op deze vennen, nu ligt er nog maar een klein beetje ijs. De ijspret lijkt dan ook meer dan voorbij en misschien dat er volgend jaar nog een keer geschaatst kan worden op deze vennen. Voor nu is de ijspret voorbij.

 • Het zaai seizoen begint weer

  Het zaai seizoen begint weer voor de thuis kwekers en hobbyisten. Deze week kan er weer in de verwarmde kas worden gezaaid. De zaadjes kunnen onder een klein beetje zand worden gestopt en worden bewaterd. De zaden zullen binnen enkele dagen opbloeien tot verse zaailingen.

 • Aanhoudende vorst in Noord-Brabant

  Aanhoudende vorst in Noord-Brabant voor een periode van tenminste een aantal weken op een rij. Deze vorst vertoont zich in de nachten tot ongeveer 9 uur in de ochtend. De vorst trekt in de ochtend weg wanneer de zon doorkomt. De vorst is overdag niet aanwezig in Noord-Brabant.

  De vorst is al een aantal weken in Noord-Brabant en verdwijnt in de ochtend en verschijnt weer rond 2 uur in de nacht.

 • Hydrangea opent zich ook vroeg dit jaar

  De Hydrangea opent zijn knoppen ook vroeg dit jaar en zelfs met sneeuw overdag lijken de knoppen te ontluiken. Dit rond 12 februari 2018. Het sneeuwt overdag nog soms en de knoppen van meerdere gewassen zijn al langzaam door de lage temperatuur aan het uitlopen. De bloemen verschijnen aan de Hydrangea en de knoppen van de H. macrophylla lopen langzaam uit.

  De knoppen lopen al vroeg uit dit jaar door de hoge temperatuur in het begin van het jaar, maar later rond begin februari kreeg Nederland te maken met vorst in de nacht en soms ook overdag met sneeuw.

 • Vorst 4 februari 2018

  Er is vandaag voor het eerste dit jaar weer lichte sneeuw in Tilburg te zien. De temperatuur stijgt vandaag ook niet boven de nul graden. De temperatuur zal de komende dagen dan ook niet verder stijgen.

  Er lag vorig jaar in december een dik pak sneeuw in sommige plaatsen in Noord-Brabant. De sneeuw is niet lang blijven liggen, maar gaf wel enkele problemen, zoals gladheid en extra filevorming.

 • Extreme storm in het begin dit jaar raast door Nederland.

  Op 19 januari dit jaar in 2018 is er een extreme storm door Nederland getrokken. Deze storm heeft veel schade aangericht aan de bossen en bomen en daken van huizen. Deze storm heeft maar enkele uren geduurd. Tijdens de storm zijn er veel bomen opgewaaid op parken en in de bossen en langs straten.

 • Het uitlopen van de knoppen van de bomen en struiken begint zeer vroeg dit jaar!

  Het uitlopen van de knoppen van de bomen en struiken begint zeer vroeg dit jaar! Ongeveer 17 januari beginnen de knoppen van de Amelanchier bolvormen op stam al uit te lopen en de eerste bladeren verschijnen aan de takken van de struiken. De eerste bladeren beginnen zich al te vertonen en dit is zeer vroeg voor de tijd van het jaar. Deze bladeren verschenen in latere jaren vele malen later aan de takken van de struiken.

  Deze bolvormen zijn opgekweekt uit zaad. Ze stonden een aantal jaar voordat deze in mei meerdere malen werden getopt. Deze manier van kweken heeft als voordeel dat de takken zich optimaal ontwikkelen in de kroon van de bolvorm. Deze struiken die nu uitlopen staan maar een aantal uren per dag in de zon. De struiken in de schaduw en in pot zijn nog niet aan het uitlopen.